Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Το σκισμένο μνημόνιο και τα όρια της λογικής

Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και δανειστές μας. Αλλά δεν έχουμε απολέσει την ικανότητα μας να σκεπτόμαστε. Βλέπουμε την προσπάθεια να πουν το κρέας ψάρι. Newspeak.

Είχανε πει ότι θα έσκιζαν το μνημόνιο, αλλά διαπίστωσαν τώρα που το διάβασαν ότι «ως σώφρονες άνθρωποι» δεν έχουν «καμία αντίρρηση» με το 70% των όσων λέει. Ή, όπως έγραψε η Αυγή σε άπταιστη newspeak, «ακυρώνουν το 1/3 των εναπομεινασών τοξικών δεσμεύσεων του μνημονίου»!

Έλεγαν για συμμαχία του Νότου, αλλά όλες οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι στο αίτημα για διαγραφή του χρέους. Από τον Ολαντρέου μέχρι τον Μαριάνο Ραχόι, που απέρριψε ανοικτά τις ελληνικές θέσεις και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Αρνητικά όμως τοποθετήθηκε μετεκλογικά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του αίτημα για «διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους», που επαναλάμβανε μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές (π.χ. Αλ. Τσίπρας στο Channel 4, 7/1/2015).

Κατηγορούν την απελθούσα κυβέρνηση ότι δεν πήρε 6μηνη αλλά μόνο 2μηνη «παράταση» του απεχθούς μνημονίου, εκείνοι ωστόσο δεν θέλουν «παράταση» του «υφιστάμενου προγράμματος» αλλά ένα νέο «πρόγραμμα-γέφυρα». Για να τους συμβουλεύσει, πριν καν λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης, προσέλαβαν τη Lazard, αυτήν που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι προσέλαβε. Δεν είναι το ίδιο, μας είπαν, γιατί τώρα η Lazard έχει άλλη εντολή. Ό,τι πείτε.

Δεν θέλουν τα 7,5 δισ. της τελευταίας δόσης επειδή «δεν ζητάμε χρήματα» από τους Ευρωπαίους αλλά «χρόνο». Θέλουν όμως τα 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα, καθώς και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων για να αντλήσουμε από εκεί 10 δις. για να λειτουργήσει το κράτος. Ζητάνε και να επιτραπεί τα 11,4 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Και σήμερα διαβάζουμε ότι το νέο πρόγραμμα που δεν θα είναι επιμήκυνση του παλαιού είναι πιθανό να περιλαμβάνει μερικές δεκάδες δισ. νέα δάνεια, προφανώς όχι από αυτά που διαχρονικά αποκηρύσσει ο κ. Βαρουφάκης επειδή δεν πρέπει να παίρνουμε νέα δάνεια για να αποπληρώνουμε παλαιότερο χρέος.

Δεν θέλουν ποτέ ξανά να ακουστεί η λέξη «τρόικα» στην Ελλάδα, γι αυτό και ο ΥΠΟΙΚ βλέπει τα στελέχη της κρυφίως στο Παρίσι. Στο εξής, η τρόικα θα αποτελείται από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους και οργανισμούς, αλλά θα την αποκαλούμε "θεσμικά όργανα". Οι περιοδικές συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες και η καθημερινή παρακολούθηση με email. Υποθέτω ότι θα χρησιμοποιείται διαφορετικό λογισμικό email από αυτό που αποδεχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση που «διαπραγματευόταν μέσω email».

Δεν θα κάνουν «μονομερείς ενέργειες» και «δεν θα θίξουν τους ιδιώτες μετόχους», αλλά προτίθενται να αλλάξουν ουσιωδώς και εκ των υστέρων, με νόμο, τους όρους βάσει των οποίων χιλιάδες ιδιώτες μέτοχοι επένδυσαν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, μόλις πριν από λίγους μήνες.

Υποσχέθηκαν σεισάχθεια, καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει φόρους και δήλωναν ότι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα καταργούσαν άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους. Δεν ξέραμε αν θα προηγούταν ο ΕΝΦΙΑ ή τα 751 ευρώ, που τώρα όμως θα επανέλθουν «σε βάθος τριετίας και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους». Πλέον από το βήμα της Βουλής εμφατικά καλούν ακόμα και τους μη έχοντες να πληρώσουν ό,τι χρωστούν. Επειδή «τώρα έχουμε άλλη κυβέρνηση», όπως είπε ο βουλευτής κ. Φίλης.

Ο Ο.Ο.Σ.Α «εξυπηρετούσε συμφέροντα» όσο συνεργαζόταν με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τώρα είναι καλός που συνεργάζεται μαζί τους. Ίσως επειδή ο επικεφαλής του, που πάντως δεν έχει αλλάξει, κατάγεται από μια χώρα εξίσου διεφθαρμένη με την Ελλάδα, το Μεξικό, και καταλαβαίνει και το δικό μας χάλι, ενώ είναι προφανώς και πολύ ανθεκτικός στις προσβολές. Εμείς, και χρεοκοπημένοι και διεφθαρμένοι, όπως διαλαλούν πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ, αλλά πάντως πάντα υπερήφανοι και αξιοπρεπείς!

Λέγανε ότι θα μείωναν το μέγεθος της κυβέρνησης, αλλά τελικά έχουν εξίσου πολλούς υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, μετονόμασαν όμως κάποια υπουργεία και τα έκαναν «ομπρέλες», βάζοντας από κάτω άλλα. Μετονόμασαν και τα ΜΑΤ που θα καταργούσαν. Συγκυβερνούν με τους ΑΝΕΛ. Με τον Ζουράρι τον πυρίκαυστο!

Μιλάνε για «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, αλλά στις προγραμματικές ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε μία κουβέντα για τους περισσότερους από 1 εκατ. ανέργους που προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκαλεί μία πραγματική ανθρωπιστική κρίση και στοιχίζει δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Θα έκαναν στον Βόλφγκανκ Σόιμπλε «προτάσεις τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί» αλλά πήγαν χωρίς στοιχεία στο έκτακτο Eurogroup που έγινε για χάρη μας και δεν υπέγραψαν καν ένα κοινό δελτίο τύπου.

Επειδή θέλουμε να μείνουμε στην Ε.Ε. και στο ευρώ, στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί κοινός τόπος με τα «θεσμικά όργανα», δηλαδή την τρόικα, δηλαδή εταίρους μας στην Ευρώπη, στο Δ.Ν.Τ και στην Ε.Κ.Τ.. Αλλά ταυτόχρονα είμαστε σκεπτόμενοι. Βλέπουμε ότι κέρδισαν τις εκλογές υφαρπάζοντας ψήφους με λαϊκίστικες ανέφικτες υποσχέσεις και θα είμαστε απόλυτα επικριτικοί γι αυτό. Και επειδή η διακυβέρνηση δεν αφορά μόνο την οικονομία, παρακολουθούμε προσεκτικά τι θα κάνουν στην Παιδεία, στην Εξωτερική πολιτική, στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό. Και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία, αν τελικά υπάρξει, όπως ευχόμαστε.

Marketnews, 13/2/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου