Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ζάππειο πόσο;

Τα προβλήματα με τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά είναι δύο: ότι τις έχει ξανακάνει στα απανωτά Ζάππεια και ότι κυβερνά ήδη δύο χρόνια – είχε χρόνο να εφαρμόσει την πολιτική που ευαγγελίζεται ήδη από το 2011, αλλά έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Το μόνο καινούριο που κομίζουν οι προχθεσινές εξαγγελίες είναι ο τόπος από τον οποίο έγιναν, το Μουσείο Μπενάκη!

Ο κύριος Σαμαράς υποσχέθηκε παρουσιάζοντας το «όραμά» του για τη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Επί των ημερών του, η ανεργία ανήλθε στο 28% και οι άνεργοι στους 1,4 εκατομμύρια – όλοι προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα.

Υποσχέθηκε μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως ακριβώς είχε κάνει και πριν από τρία χρόνια (12/5/2011: «Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος...σε τρία χρόνια δεν θα ξεπερνά το 30%» και «ΦΠΑ: Από το 23% που είναι σήμερα στο 19% για την υψηλή κατηγορία, και από το 13% στο 9% για τη μεσαία»). Επί των ημερών του, 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους και απειλούνται με κατασχέσεις και φυλάκιση. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες αυξάνονται κατά ένα δισεκατομμύριο τον μήνα.

Υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας ακινήτων. Στην πραγματικότητα ενσωμάτωσε σε έναν ενιαίο φόρο (ΕΝΦΙΑ) όλους τους έκτακτους φόρους (εμπνεύσεως και του κ. Βενιζέλου) και συμφώνησε να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των πολιτών με οφειλές ακόμα και στο 1/3 της «αντικειμενικής» αξίας. Ο ΕΝΦΙΑ έρχεται αμέσως μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, τον Ιούνιο.

Υποσχέθηκε χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Επί των ημερών του δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ και άλλων συναφών περιπτώσεων. Αντιθέτως, αμνήστευσε με τροπολογία τους διοικητές δημοσίων οργανισμών που έχουν καταχραστεί να χρήματα των φορολογουμένων.

Υποσχέθηκε μία «νοικοκυρεμένη» Ελλάδα. Αλλά δεν έχει καταφέρει να νοικοκυρέψει ούτε τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, ενώ χρωστά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και έχει σταματήσει να αποπληρώνει, δανείστηκε επί πλέον €14 εκατ. το 2013 – για να εξαγοράσει για μία φορά ακόμα την ψήφο μας. Όπως και το ΠΑΣΟΚ μέσω της Ελιάς, ετοιμάζεται κι αυτή να αλλάξει ΑΦΜ μετά τις εκλογές και να φεσώσει τον ελληνικό λαό με τα δανεικά κι αγύριστα.

Ο κύριος Σαμαράς κυβερνά την Ελλάδα από το 2012. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα ζούμε όλοι. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη «σταθερότητα» της υπερφορολόγησης και της συντήρησης του πελατειακού κράτους εις βάρος του μικρομεσαίου επιχειρηματία που διώκεται από τον ΟΑΕΕ, του εργατικού και συνεπούς δημοσίου υπαλλήλου που βλέπει τις αποδοχές του να μειώνονται για να μην απολυθεί ο διπλανός του που παίζει πασιέντζες, του ιδιωτικού υπαλλήλου που πληρώνει για να παίρνουν σύνταξη 55χρονοι και της άνεργης νέας που απελπίζεται για το μέλλον.

Κι όμως, αυτή ακριβώς τη σταθερότητα μας εκβιάζει να διατηρήσουμε ο κ. Σαμαράς. Από κοντά τον σιγοντάρει και ο κ. Βενιζέλος, που απειλεί ότι θα φύγει από την κυβέρνηση αν δεν ικανοποιηθεί από το ποσοστό της Ελιάς, λες και θα διακινδυνέψει να εξαφανιστεί πολιτικά από το προσκήνιο προκαλώντας εκλογές. Μας ζητούν να νομιμοποιήσουμε την αδικία σε βάρος μας.

Κι αυτό, ενώ η εναλλακτική που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η επιστροφή στο 2009, «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Εδώ αρκεί να πει κανείς ότι το 2009 ακολούθησε η κρίση…

Σε αυτές τις ευρωεκλογές, κερδίστε την ψήφο σας. Μην υποκύψετε σε ανύπαρκτους εκβιασμούς, μην ψηφίσετε με θυμό, μην επιβραβεύετε μεσσιανικές και ανέφικτες προτάσεις. Εκφράστε με την ψήφο σας όχι μόνο τη διαμαρτυρία, αλλά και τη λύση που διεκδικείτε: λιγότερους φόρους, μικρότερο, καλύτερο και όχι πελατειακό κράτος, στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει αν δεν κερδίσει στις ευρωεκλογές, θα αναγκαστεί όμως να πάρει στα σοβαρά τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, θα εισπράξει τη δυσαρέσκεια και θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί.  


Ο καθένας μας με την ψήφο του μπορεί να φέρει την απαιτούμενη αλλαγή πολιτικής. Να διεκδικήσει μία καλύτερη ζωή. Ας το κάνουμε. 

1 σχόλιο: