Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

It’s the economy (stupid)!


Όπως συμβαίνει κάθε φορά πριν από τις εκλογές, γίνεται πολύς λόγος για τα προεκλογικά debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Τα κόμματα δεν συμφωνούν, προτείνουν το κάθε ένα διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής και στο τέλος, όπως κάθε φορά, θα καταλήξουν σε ένα μόρφωμα που δεν θα ικανοποιεί κανέναν – υποθέτω ούτε καν τους ίδιους τους συμμετέχοντες. 

Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτές τις εκλογές, περισσότερο από ποτέ πρέπει να ακούσουμε με λεπτομέρειες και αριθμούς τι έχουν να προτείνουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, Σαμαράς και Βενιζέλος, που διεκδικούν την πρωθυπουργία. Θα ήθελα να δω μία τηλεμαχία μεταξύ των δύο, με έναν δημοσιογράφο έμπειρο που να ξέρει από οικονομία, και πραγματικό διάλογο. Θέλω να φέρει ο ένας τον άλλο σε δύσκολη θέση, να πιέσει, όχι για τις αμαρτίες του παρελθόντος (οι συγγνώμες, «πολιτικές» η προσωπικές, δεν έχουν καμία αξία και δεν είναι ειλικρινείς) αλλά για τις προτάσεις για το μέλλον. Με αριθμούς. 

Το θέμα θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα.  Προφανώς σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής τα πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά σήμερα κατά τη γνώμη μου η απελευθέρωση της οικονομίας, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η άρση των διοικητικών βαρών, είναι κινήσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα – για μερικά αρκεί απλά ένας νόμος! -  και θα φέρουν αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα. Ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο.
Θα ήθελα επίσης να έχω την ευκαιρία να ακούσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Επειδή στις εκλογές κατεβαίνουν πάρα πολλά κόμματα, η συμμετοχή όλων ταυτόχρονα σε μία τηλεμαχία μάλλον είναι δύσκολη. Ωστόσο, πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να ακούσουν τις προτάσεις όλων των κομμάτων, ειδικά τώρα που πολλοί αποφασίζουν ότι θα ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας. Αυτός που θέλει να ψηφίσει διαμαρτυρόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι επιλέγει για το μέλλον της χώρας και να επιλέξει μετά λόγου γνώσεως πού θα ρίξει την ψήφο του για να διαμαρτυρηθεί, να γνωρίζει τι σημαίνει η επιλογή του για την επόμενη των εκλογών, όχι μόνο για την ώρα της κάλπης. 

Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την απόφαση των υπουργών Τύπου κ. Καψή και Εσωτερικών κ. Γιαννίτση, με την οποία ουσιαστικά απαγορευόταν η προβολή των μικρότερων και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι κ.κ. υπουργοί, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη συνταγματική νομιμότητα*, είχαν αγνοήσει προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία είχε πάλι δικαιωθεί η Δράση, που είχε προσφύγει εναντίον του νόμου Παυλόπουλου για την τηλεοπτική προβολή των κομμάτων στις Ευρωεκλογές του 2009. Προς τιμήν του, το ΣτΕ αυτή τη φορά αποφάσισε αυθημερόν την Παρασκευή 20/4, ημέρα της προσφυγής, και ως αποτέλεσμα εξεδόθη νέα, αναθεωρημένη, δικαιότερη και δημοκρατικότερη απόφαση των δύο υπουργών για το θέμα. 

Από την προσφυγή της Δράσης επωφελούνται όλα τα μικρά κόμματα, στα οποία θα διατεθεί περισσότερος χρόνος για να εκθέσουν τις προτάσεις τους. Πρέπει να τα ακούσουμε. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να ψηφίσουμε όλοι, και πρέπει να ψηφίσουμε συνειδητά, έχοντας στο νου μας ότι αποφασίζουμε για το μέλλον της χώρας, για το αν θέλουμε ή όχι να είμαστε στην Ευρώπη, για το αν θέλουμε τα παιδιά μας να μπορέσουν να ευημερήσουν σε αυτή τη χώρα.  

* Αξίζει να διαβάσετε το σημερινό σχόλιο του Φαληρέως στην Καθημερινή για την αντίσταση που προέβαλλαν οι δύο υπουργοί στην τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου