Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τα κόμματα δε νηστεύουν - καλή χώνεψη! (της "κρατικής" χρηματοδότησης, από τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου)

Στην αρχή της εβδομάδας έγινε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την αποδέσμευση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, η οποία είχε μπλοκαριστεί. Η χρηματοδότηση υπερψηφίστηκε με πολλές απουσίες/αποχές*. Σήμερα τα κόμματα χρωστούν ήδη περίπου 250 εκατ. στις τράπεζες, κυρίως φυσικά στην κρατικά ελεγχόμενη Αγροτική Τράπεζα. Υπάρχει μάλιστα η σκανδαλώδης πρόβλεψη τα νέα χρήματα που θα αποδεσμευτούν να μην μπορούν να κατασχεθούν από τους πιστωτές – όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία υπέστησαν «κούρεμα» των αποθεματικών τους σε ομόλογα αλλά δεν προβλέπεται να ανακεφαλαιοποιηθούν, και οποιονδήποτε άλλο.
Η Δράση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την τροπολογία και καλεί την Αγροτική Τράπεζα να προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει τα χρωστούμενα. Ο αρμόδιος υπουργός εσωτερικών κ. Γιαννίτσης είπε στη Βουλή ότι δεν πρόκειται για έκτακτη επιχορήγηση αλλά για την τακτική – για τις εκλογικές ανάγκες των κομμάτων θα υπάρξει έκτακτη εκταμίευση ποσού περίπου €10 εκατ..
Η Δράση έχει δεσμευτεί ότι αν μετά τις εκλογές δικαιούται κρατική επιχορήγηση θα αποδεχτεί μόνο €0,70 ανά ψήφο, έναντι των €10 ανά ψήφο που απονέμουν τα κόμματα της Βουλής στους εαυτούς τους σήμερα, από τα χρήματα των (Ευρωπαίων) φορολογουμένων. Να σημειωθεί ότι η επιχορήγηση υπολογίζεται βάσει του εκλογικού αποτελέσματος των προηγούμενων εκλογών, οπότε προφανώς τα ποσά που αναλογούν σε κάθε κόμμα δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στη σημερινή πραγματική εκλογική τους δύναμη.
Με τα χρήματα αυτά τα κόμματα της Βουλής χρηματοδοτούν την προβολή τους, τόσο προεκλογικά όσο και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου της τετραετίας, ενώ χρησιμοποιούν τη νομοθετική εξουσία που διαθέτουν για να περιφρουρήσουν τη διατήρηση του status quo, ακόμα και με αντισυνταγματικό τρόπο. Τα κόμματα εκτός Βουλής, όπως η Δράση, δεν δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση και μάχονται σε έναν άνισο αγώνα. Είναι ο Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ. Γι αυτό και για όλα τα εκτός Βουλής μικρά κόμματα είναι πολύ σημαντική η οικονομική υποστήριξη όσων πιστεύουν στις ιδέες και στις προστάσεις που εκφράζουν.
* Την τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Κοινωνικής Συμφωνίας και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ «παρών» δήλωσαν δύο βουλευτές του ΚΚΕ.
Εξ όσων γνωρίζω, κανένα από αυτά τα κόμματα ωστόσο δεν αρνήθηκε να εισπράξει την επιχορήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου