Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Σύνταξη 700€ για όλους, χωρίς εισφορές, στα 67. Γίνεται!


Η Δράση-ΦΙΣ προτείνει να δίνεται Βασική Εθνική Σύνταξη (ΒΕΣ) 700 ευρώ σε όλους, χωρίς εισφορές, όταν συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Επειδή πρόκειται για μία από τις πιο ρηξικέλευθες προτάσεις της, αντιγράφω εδώ την περιγραφή που έκανε ο ίδιος ο κ. Στέφανος Μάνος όταν ρωτήθηκε σχετικά (στο facebook):

Ο λογαριασμός είναι απλός. Το κράτος πληρώνει ήδη ετησίως 18 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στα συνταξιοδοτικά ταμεία για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους. Με την πρότασή μας το ποσό περιορίζεται σε 15,12 δισ. ευρώ ετησίως.

Πως προκύπτει το 15,12;

700€ μηνιαίως για 12 μήνες, 8.400€ ετησίως στους 1,8 εκ. Έλληνες 67 και πάνω. 

Οικονομία 2,88€ δισ. ετησίως. 

Το 70% του πληθυσμού θα λαμβάνει σύνταξη μεγαλύτερη από αυτή που λαμβάνει σήμερα. Οι αγρότες τη διπλή. Το όφελος για την οικονομία τεράστιο. Οι καθαρές αποδοχές όλων των εργαζομένων θα αυξηθούν κατά το ποσό των κρατήσεων που τους γίνονται. 

Θα μηδενιστεί το κίνητρο για μαύρη εργασία και την απασχόληση παράνομων μεταναστών. Το κόστος μιας πρόσληψης θα περιοριστεί θεαματικά οπότε είναι λογικό να περιμένει κανείς αύξηση της απασχόλησης. Η κατάργηση των εισφορών θα αυξήσει κατακόρυφα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα αυξηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας μια και κανένας δεν θα αισθάνεται δεσμευμένος με το σύστημα ασφάλισης του.

Η μετάβαση από το σημερινό παλαβό και πανάκριβο σύστημα στο καινούργιο μπορεί να θίξει μερικούς (όχι τους ήδη συνταξιούχους) και ασφαλώς τους πολλούς απασχολούμενους στα ταμεία που δεν θα χρειάζονται πια. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κολλάνε από τον φόβο της μεταβατικής περιόδου. Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να κολλήσουμε. Τα κέρδη για το κοινωνικό σύνολο θα είναι τεράστια. Από μόνα τους είναι ικανά να ξαναβάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης». 

Συμπληρώνω ότι θα υπάρχουν κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση για όσους επιθυμούν στο τέλος του εργασιακού τους βίου να λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Έχετε ακούσει καλύτερη, πιο δίκαιη και πιο οικονομική για το κράτος πρόταση; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου